Loading...
Interviews 2017

Next Stop: Horizon voorspelt blije Zweden op het Melodica podium

GOTHENBURG – Melodica Groningen kent dit jaar een grote Scandinavische inbreng. Eén van de groepen die vanuit het Noordelijk deel van Europa naar Groningen zal reizen is het Zweedse Next Stop: Horizon. De organisatie belooft met een ronkende aankondiging dat dit zeker één van de topacts zal zijn van editie 2017. “Je zal je absoluut niet vervelen als je luistert naar de eclectische mix van electronica en folk instrumenten, waar ze hun vlekkeloze zang aan toevoegen op de meest mooie manier”, laat de programmacommissie weten. Pär Hagström die mede namens Jenny Roos vertelt over Next Stop: Horizon wil niet zover gaan. Blije Zweden op het podium, dat garandeerde hij wel tijdens een gesprek over zijn muziek, Melodica en Gothenburg.

“Next Stop: horizon is een duo”, legt Pär Hägstrom uit, “dat bestaat uit Jenny Roos en mijzelf. Jenny en ik ontmoeten elkaar voor het eerst in 2005 toen ze zich aansloot bij de band waar ik toen in zat Cirkus Transmopol. We hebben een aantal jaar samen gespeeld en opgetreden voor we besloten dat het een goed idee was om samen een nieuw project te beginnen met de lessen die we hadden geleerd in onze oude band, maar ook een project dat onze creativiteit niet aan banden zou leggen. Dat werd Next Stop: Horizon. In 2009 deden we onze eerste Europese toer. Er is namelijk niks wat leuker vind dan optreden en dat podium opgaan. Juist op dat podium, meer dan ergens anders, voel ik me springlevend. Het is een naturverschijnsel dat niet kan worden beteugeld.”

Als klein kind was Hägstrom al betoverd door muziek. “Ik luisterde naar en speelde als klein kind al muziek. Ik was compleet hoteldebotel van de muziek van het einde van de jaren ’80 en zodra ik een muziekinstrument kon bespelen ben ik begonnen met die nummers na te spelen. Dat was in het begin op het orgel van de familie die in onze huiskamer stond. Mijn eerste echte synth kreeg ik van de kerstman in 1988.”

“Elk nieuw album is een experiment voor ons”, gaat Hägstrom in op de muziek van Next Stop: Horizon. Voor ons nieuwe album wilden een meer op electronica gebasseerd geluid hebben of in ieder geval terugkeren naar die sound, na een aantal jaar te hebben geëxperimenteerd met rauwe akoestische klanken. Er is echter iets dat dieper gaat dan ‘de Sound’ alleen. Expressie is welicht het juiste woord. Ik denk dat we onze eigen muzikale expressie hebben die een onderliggende laag vormt bij de verschillende geluiden en sounds warmee we in de loop van de tijd hebben geëxperimenteerd. ‘The Grand Still’ was veel meer dan eerst het resultaat van een samenwerking tussen Jenny en mijzelf. We hebben echt de tijd genomen om onze ideeën samen uit te werken en het een project van ons beide te maken. Bij onze eerdere albums had ik alles geschreven en kwam Jenny eigenlijk pas in beeld op het moment dat er gezongen moest worden. Dat hebben we veranderd deze keer. Deze keer is het echt een werk van ons beide van de start af. Zoals ik al vertelde het is veel electronischer dan ons voorgaande albums, maar nog wel met dat smerige, gruizige gevoel er in. Althans dat hoop ik”, lacht Pär Hägstrom. “Mijn liedjes beginnen altijd met een enkel idee. Dat kan zijn ritme of een flard van een melodie of een idee voor een tekst. Dat is het beginpint en vandaar uit begint het te bewegen en kijk ik waar deze beweging me mee naar toeneemt. De tekst is altijd wat het laatste zijn definitieve vorm krijgt. Als ik goed werk heb geleverd en zorgvuldig nog eens geluisterd heb naar dat basisidee, dan schrijft de tekst zichzelf, omdat dat altijd al aanwezig was.”

Het onderwerp Melodica komt ter sprake. Hägstrom kijkt al blij bij de gedachte. “We opereren al een tijdje vooral vanuit Duitsland. We hebben hier in Duitsland ook heel veel opgetreden. Ik kan helaas niet uitleggen waarom, maar onze muziek onze muziek en wat we willen uitdrukken schijnt ook de Duitsers bijzonder aan te spreken. Tijdens deze optreden zijn we veel mensen tegen gekomen. Mensen bij podia, publiek en ook collega muzikanten. Twee muzikanten die we in het meest Oostelijke deel van Duitsland tegen kwamen waren Harmen Ridderbos en Heta Salkolahti van de Nederlandse band Town of Saints een aantal jaar geleden en waarmee we samen een aantal optredens hebben gedaan. Dat is onze connectie met Melodica in Groningen. Later dit jaar spelen we ook op Melodica in Berlijn en misschien moeten we volgens jaar maar eens denken aan ons eigen Melodica in Gothenburg waar onze thuisbasis is. Ik hou van Gothenburg op alle mogelijke manieren, maar zoals met alles raak je gewend aan alles om je heen en wordt het ook een beetje saai. Muzikaal is er echter volop te beleven. In 2009 toen we begonnen was het echter super dat we zoveel verschillende podia in de stad hadden waarop we konden spelen. We hebben wel altijd het gevoel gehad dat we met onze muziek nooit de harten hebben veroverd van de mensen in Gothenburg”, kijkt Hägstrom bedenkelijk om daarna met zijn brede snor te lachen, “maar ja, niemand is profeet in zijn eigen stad toch?” Dan maar profeet in Groningen. “Je kunt een erg blij Zweeds duo op het podium verwachten. Het wordt één van de eerste optreden om ons nieuwe album ‘The Grand Still’ te promoten. We staan al te trappelen voor meer dan een jaar en onze verwachtingen zijn torenhoog. We treden op als duo en zullen ons op het podium laten vergezellen door een cassetterecorder uit de jaren ’80. Dan besluit Pär Hägstrom het gesprek met “It’s gonna be awesome!”

Next Stop: Horizon staat op 26 mei op de eerste avond van Melodica in Brouwerij Bax in Groningen.