Loading...
Interviews 2018

Lisa Lystam: Optreden voelt vaak surrealistisch

Foto: Sven-Erik Hagen

PEIZE – De Lisa Lystam Family Band vertegenwoordigde Zweden al eens tijdens de European Blues Challenge en stond op menig mooi podium en festival. De band staat op het punt om een mooie Duitse rondreis te gaan maken om onze oosterburen te vermaken met hun muziek. Het drukke programma liet echter toch nog ruimte voor één Nederlands optreden. In de mooie bluesserie Matinee in ’t Café staat deze Zweedse formatie die als thuishaven Stockholm heeft in Ensing in Peize op 7 oktober. Lisa Lystam kijkt erg naar dat optreden uit dat niet haar eerste optreden in Nederland zal zijn, maar wel van de Lisa Lystam Family Band. Met veel ongeduld opent ze dan ook de deuren in Mjölby om te vertellen over hoe ze in aanraking kwam met de blues en hoe de band van duo zich ontwikkelde tot één van de meest gevraagde bluesbands van Zweden.

“In mijn familie werd er altijd heel veel naar muziek geluisterd”, vertelt Lisa Lystam als we terug gaan naar het begin van haar eerste muzikale schreden. Het blijkt dat de muziek en de blues welhaast in haar genen zitten. “Mijn oma was een geweldige zangeres en mijn oom speelde de blues, want hij was bassist die dat graag speelde. In de tijd dat ik opgroeide is muziek altijd een onderdeel van mijn jeugd geweest. Daar heb ik op zich niet zo heel veel meegedaan, maar dat veranderde toen ik Fredrik leerde kennen, die niet alleen mijn beste vriend is, maar ook de gitarist van de Family Band, zes jaar geleden en toen ben ik serieus gaan zingen en heeft mijn liefde voor de blues en rootsmuziek zich echt ontwikkeld. Samen met Fredrik ben ik naar Stockholm vertrokken toen we elkaar leerden kennen en hebben ons aangesloten bij een aantal bluesjams in de stad. Ik ben echt verliefd geworden op het jammen en die manier van muziek maken. Het was super spontaan en we waren meer dan welkom. Na de eerste keer wist ik dat ik dat wilde blijven doen. Ik verhuisde definitief naar Stockholm en al snel vormden Fredrik en ik onze band. Ik kom uit Mjölby, dat ligt net ten zuiden van Stockholm, dat was qua blues niet zo’n inspirerende stad, maar Stockholm zelf wel. ‘The Old Town’ daar waren de bluesjams en dat was eigenlijk ook mijn leerschool. Alles wat ik nu kan en weet heb ik daar op die podia geleerd. Daar ben ik heel erg dankbaar voor.”

Vanuit het jammen vormde zich vormde zich haast van nature een band. Aanvankelijk was dat een duo, vertelt Lisa Lystam. “Fredrik en ik begonnen met ons twee op te treden, maar clubs en programmeurs vroegen ons of we ook als band konden concerteren. Ik heb een aantal mensen uitgezocht die ik ben tegengekomen bij de bluesjams, waarvan ik wist dat ze uitstekende muzikanten waren, maar ook erg leuke mensen. Daarna is het heel erg snel gegaan. Al vlot toerden we daar Zweden en het buitenland kwam daar direct achteraan. We hebben het in de band nooit gehad over een strategie om door te breken, we zijn er gewoon voor gegaan.” Inmiddels bestaat de band naast de zangeres en mondharmonicaspeelster uit Fredrik Karlsson op gitaar, Matte Gustafsson ook op gitaar, Patrik Thelin op drums en Johan Sund op basgitaar.

Zweden dat is toch het land van de mooie popliedjes. Meer en meer treden ook vertolkers van andere muzikale stromingen uit het Scandinavische land ook in het spotlicht. Zweden heeft uitstekende blues, roots en rockbands. “Ik heb altijd van de blues gehouden”, vertelt de zangeres. “Ik hou van het gevoel, het ritme en de waarheid van de blues. Het is zo vrij en open en er is een heleboel ruimte om te improviseren. Zweden heeft een paar geweldige bluesbands en artiesten. Ik ben wel heel blij dat ik een aantal mensen van mijn leeftijd heb gevonden die deze muziek met mij wilden spelen, daar zijn er toch niet zo heel veel van.”

“Het verschilt en het ligt eraan”, gaat Lystam in op het schrijven van de liedjes voor de band. “Het komt het meest voor dat we de liedjes met elkaar schrijven. Ik schrijf vaak de teksten en die hebben bijna altijd betrekking op mijn eigen leven of zijn geïnspireerd door dingen die ik meemaak. De muzikanten in de band sturen mij vaak demo’s van muziek en daar probeer ik dan een melodie bij te vinden en samen maken we er dan een arrangement van in de oefenruimte.”

Het is alweer even geleden dat de Lisa Lystam Family Band een album uitbracht met ‘Give You Everything’. Tijd voor wat nieuws onthult Lystam. “We werken momenteel aan een nieuw album. Tijdens de komende toer zullen we ook al een paar nummers van het nieuwe album op de setlist hebben. Het zijn wat dat betreft erg opwindende en spannende tijden, zoals altijd als je nieuwe muziek uitbrengt. Ik kan echter niet precies uitleggen wat nou het verschil is met ons laatste album. Wat we altijd proberen is om de blues als uitgangspunt te nemen en dat op onze eigen manier te spelen. Ik bedoel we zijn geen mensen uit het Zuiden van de Verenigde Staten met een Afro-Amerikaanse achtergrond, maar we zijn jonge, blanke en geprivilegieerde lui uit Zweden. We moeten iets nieuws en anders doen, maar respecteren en krijgen veel inspiratie uit de rijke geschiedenis van de blues. We proberen het echter niet te kopiëren of precies na te spelen, maar maken onze eigen vertaalslag.”

“Op het podium leef ik de droom”, gaan we dan snel verder over optreden in het algemeen en in Peize in het bijzonder. “Het voelt vaak surrealistisch dat mensen daadwerkelijk geld betalen om ons live op het podium te zien optreden en te luisteren naar onze liedjes. Het is gekkenwerk! Ik kan de energie die ik krijg van optreden niet vergelijken met iets anders. Daarom doen we het. In Peize gaan we in ieder geval een aantal nieuwe nummers spelen. Dat is altijd spannend. Als band genieten we er van om samen op het podium te staan en dat plezier te delen met het publiek. We hebben voorafgaande aan de toer een poos niet opgetreden, het zal dus extra leuk zijn om weer op dat podium te staan en onze muziek met anderen te delen.” Dat kan dus op 7 oktober in Peize als Ensing de deuren opent voor Matinee in ’t Café.