Loading...
Interviews 2019

Konni Kass: “Muziek is de manier hoe ik door mijn gevoel navigeer”

KOPENHAGEN – We treffen Konni Kass in Kopenhagen. Net terug van een kerstvakantie staat ze op het punt om haar studie Medicijnen weer op te pakken, maar dat is niet het enigste wat deze jonge artieste uit de Faeröer eilanden bezig houdt. Een nieuw album komt dit jaar uit, maar aller eerst staat Eurosonic op het programma. Op 16 januari speelt ze haar showcase optreden in de Doopsgezinde Kerk in Groningen. Het is prettige emotionele electro pop wat Konni Kass brengt die terecht onder de vleugels werd genomen door haar tot nu toe nog bekende landgenote Eivør Pálsdóttir die we hier kennen onder andere van een fenomenaal concert in Borger. Een gesprek met een dame met humor, maar ook een helder pad voor ogen dat vooraleerst naar Groningen zal leiden en naar de tweesprong medicijnen en/of muziek.

In Kopenhagen vinden we een rustig plekje op de gelijknamige universiteit. Het onderwerp van haar studie waarom ze in de Deense hoofdstad woont en leert laten we nog even onaangeroerd. De muziek roept eerst en zodra we gezeten zijn steekt Konni Kass van wal. “Ik heb altijd een heel erg sterke aandrang gehad om muziek te maken. Ik kan mij geen wereld voorstellen, waarin ik niet muzikaal actief ben. Het was onvermijdelijk dat ik artiest werd. Dat was geen keuze, dat is een onlosmakelijk onderdeel van mij. Al toen ik opgroeide was er overal rond mij muziek in mijn ouderlijk huis. Het was heel natuurlijk en vanzelfsprekend dat ik instrumenten ging leren spelen en zong.”

We fastforwarden even naar het moment dat het echt serieus werd. Het jaar is 2015. “In dat jaar heb ik mijn studie voor een jaar onderbroken aan de medische universiteit en ben terug gegaan naar de Faeröer Eilanden om me helemaal op de muziek te storten. Ik heb mijn vriend van school de drummer Per Ingvaldur Højgaard Petersen gebeld en zijn begonnen met jammen. Later zijn toetsenist Knút Háberg Eysturstein en bassist Torleik Mortensen daar bij gekomen en we zijn begonnen te jammen met een paar liedjes die ik had geschreven. Op deze manier is de sound van mijn eerste album ‘Haphe’ te voorschijn gekomen. Ik had de meeste liedjes geschreven, maar de sound is gezamenlijk ontstaan. Benjamin Petersen, een artiest en producer van de Faeröer heeft het album opgenomen en met zijn allen hebben we het de plaat geproduceerd.” Een echt product van de Faeröer dus en Konni Kass geeft hoog op van de plaatselijke musicscene op de eilanden. “De musicscene op de Faeröer is erg levendig. Er zijn zoveel getalenteerde mensen. Hoe klein het ook is, er komen constant nieuwe bands te voorschijn en er is zoveel muziek. Ik denk dat het komt door de combinatie van talent, een rijke muzikale traditie en de ruige natuur. Ik vind dan ook dat je mijn afkomst kunt horen in mijn liedjes en mijn stem waarin de Faeröer doorklinkt.” De bekendste artiest wellicht die deze muzikale gemeenschap heeft voortgebracht is Eivør Pálsdóttir, die als Eivør inmiddels grote faam heeft opgebouwd. Konni Kass is opgepikt door deze artieste en ze toerden meermalen samen. “Ja, van Eivør heb ik veel opgestoken. Ze is een geweldige artieste en een prachtig persoon. Ik heb drie toers met haar gedaan, werd ik altijd overal bij betrokken door haar en dat heeft veel voor mij betekend. Ze heeft een hele warme persoonlijkheid en staat nog steeds altijd klaar om me advies te geven of op een andere manier te helpen als ik dat nodig heb.”

Dan komt haar album ‘Haphe’ ter sprake en een nieuw album dat voor later dit jaar is aangekondigd. “Ik heb veel nieuwe liedjes geschreven nadat ‘Haphe’ in 2016 is uitgekomen. Ik wilde die liedjes echt opnemen en uitbrengen. Het moest qua album toch in een wat andere richting gaan. De laatste tijd heb ik me laten inspireren door andere soorten muziek dan voorheen. Ik heb de jongens, Knút, Torleik and Per, weer bijeen gehaald en samen hebben we Jens Ladekarl Thomsen als producer erbij gevraagd. Thomson is een electronic musician en producer van de Faeröer en wij hadden het idee dat hij perfect zou passen bij onze nieuwe sound. We zijn super blij met het nieuwe album. Het zal een stuk minder dromerig zijn en meer pop en electronic. De eerste single komt ergens dit voorjaar of misschien net in de zomer uit.”

Een natuurlijke volgende stap in het gesprek is dan om eens samen te kijken hoe Konni Kass haar liedjes schrijft. “Muziek is de manier hoe ik door mijn gevoel navigeer”, kijkt ze ernstig. “Ik ben een erg gevoelig en emotioneel persoon en mijn muziek is de manier waarop dat naar buiten komt. Mijn liedjes en mijn teksten zijn daarom vaak erg persoonlijk en ik geloof heilig dat als ik dat kan voelen, iemand anders dat ook kan. Ik begin meestal met wat op de piano te spelen en dan begin ik te zingen en als ik het wat vind ga ik door. En als ik het niks vind? Dan stop ik en begin opnieuw”, lacht ze ineens stralend. Konni Kass combineert de studie geneeskunde met muziek. Dat geeft haar voor een muzikant en songwriter toch een heel aparte en andere kijk op de mens. Immers in de spreekkamer is de patiënt soms letterlijk, soms figuurlijk naakt. “Ik studeer nu een aantal jaren medicijnen in Kopenhagen en moet nog een jaar voor ik klaar ben. Mijn studie legt momenteel een groot beslag op mijn leven en dat heeft ook zijn effecten op alle andere facetten van mijn leven op één of andere manier. Ik wil echter niet beweren dat ik mijn inspiratie vind in de spreekkamer, dat komt toch echt van andere muziek”, gaat ze hier nadenkend en voorzichtig formulerend op in, nadat ze de vraag nog eens heeft geproefd en met een kwinkslag nadat verwezen is naar de helende kracht van muziek. “Ik studeer maar heel gewoon medicijnen hoor”, grijnst ze.

“Ik hou er van om naar concerten te gaan”, roept ze opgetogen als we haar vragen naar haar eigen optredens. Even dreigt het misverstand en kijken we haar vragende aan. “Veel van mijn favoriete momenten zijn als ik in het publiek sta bij een concert van iemand anders. Daarom is het ook zo belangrijk voor mij om het publiek een geweldige ervaring te geven. De beste ervaring die ik ze maar kan geven”, laat ze de vragende blik overgaan in een begrijpende. “Als ik het podium op ga dan is mijn doel om ze echt te zijn als het maar kan en mijn liedjes te presenteren met de emoties waarmee ze geschreven zijn.” Van optreden naar Eurosonic is dan een kleine stap. “Ik kom naar Eurosonic met mijn duo set. Verwacht dus een elektronisch duo met een soulvol geluid. We zijn oprecht en zullen een killer show geven. Ik neem Per Ingvaldur Højgaard Petersen mee en Eurosonic zal voor ons een succes zijn als we een goed concert kunnen geven en wij er van genieten. Ik hou er ook van om dat gevoel te delen met het publiek en als ik een reactie van hen terugkrijg op wat ik voel en wat ik over probeer te brengen. We willen toch deuk in een pakje boter schoppen op Eurosonic.” Op 16 januari speelt ze haar showcase optreden in de Doopsgezinde Kerk in Groningen.