Loading...
EurosonicInterviews 2020

Celia van Onna: “Ik probeer juist dissonante en ‘rare’ klanken te gebruiken”

EINDHOVEN – Het Rock City Institute, de muziekopleiding van het Summa College in Eindhoven, is uitgeroepen tot de beste MBO muziekopleiding van Nederland. Een aantal van de leerlingen zal ook zijn weg vinden naar Groningen voor het spelen van een showcase in het randprogramma van Eurosonic. De kans dus om (piep)jong talent te scouten voor ze echt doorbreken. Nu zijn scouten en doorbreken wat gewaagde woorden nu het de plaatselijke voetbalclub niet helemaal voor de wind gaat. Dromen doen ze daar echter wel en dat is het raakvlak met de dromerige muziek van Celia van Onna. De studente van het Rock City Institute staat op donderdag 16 januari met een set op het Pinguin Radio Showcase festival in de Drie Gezusters in Groningen. “De muziek van Celia staat in verbinding met de natuur en wordt omarmd door sprookjes. Het neemt je mee naar een andere planeet, waar natuur het centrum is en fantasieën oneindig zijn. Laat je even loskoppelen van de realiteit en zweef mee in haar dromen”, lees je in haar bio. Er was eens een zangeres in Eindhoven die naar Groningen reisde begint dit hopelijk sprookje voor Celia van Onna.

De eerste dagen van het jaar zijn grijs in Eindhoven, maar niet koud. Een plek voor Celia van Onna om haar beweegredenen en haar muziek verder toe te lichten is in de lichtstad zo gevonden en als we geïnstalleerd zijn vertelt ze er rustig en gedecideerd over, maar met passie. Het begin is altijd een goede plek om te beginnen en dat is in dit geval al jong. “Ik ben op mijn 8e begonnen met het spelen van piano. Iets later begon ik ook zanglessen te nemen. Mijn eerste keer op het podium was tijdens de eindmusical van groep 8. Ik mocht toen zingen voor publiek en ik weet nog het moment dat ik tegen mezelf zei: Dit is wat ik wil doen! Een paar jaar later begon ik mijn eigen muziek te schrijven. Eigenlijk ben ik al zo lang als ik me kan herinneren bezig met mezelf te ontwikkelen als artiest en is mijn doel om het te maken met mijn eigen muziek in de muziekwereld.”

School is net weer begonnen en daarmee is het gespreksonderwerp Rock City Institute ook voor de hand liggend. “Een muziekschool sprak mij erg aan, omdat ik op die manier goed mezelf zou kunnen ontwikkelen als artiest. Rock City Institute is een school waar je vrij bent om jezelf te ontwikkelen op de manier waarop je wilt. Ik heb er veel geleerd en mijn muzikale visie is verbreed.” Hoe uit zich dat dan vragen we. “Ik heb twee grote passies: muziek en natuur. Ik voel een bepaalde connectie met de natuur en al zo lang als ik me kan herinneren wil ik een deel uitmaken van de bescherming ervan. Daarnaast is muziek mijn grote liefde. Als ik moest kiezen wat ik het leukste vind van het muzikantschap, van optreden tot schrijven, dan kies ik voor het schrijven van muziek. Ik voel me erg vrij in het schrijven van muziek en vind het heerlijk om mijn diepste fantasieën, gevoelens en gedachten op mijn eigen manier om te zetten in muziek. Iets op deze manier creëren, wat helemaal vanuit mij is ontstaan, vind ik het allerfijnste om te doen. Zo kan ik even in een andere wereld zijn.”

Het verklaart het sprookjesachtige, beetje dromerige in de klanken van de singer songwriter. “Ik houd van fantasievolle en sprookjesachtige verhalen en dingen”, vervolgt Celia van Onna. “Dat is ook terug te horen in mijn muziek. Ik vind het leuk om met nieuwe dingen te experimenteren en heb zo mijn eigen stijl gecreëerd. Ik probeer juist dissonante en ‘rare’ klanken te gebruiken in mijn muziek in plaats van die te vermijden. Op die manier voelen de ideeën en mogelijkheden oneindig en kan ik schrijven wat ik wil en kan ik er honderd procent achterstaan, omdat het precies is wat ik voel en in mijn hoofd heb. Ik haal ook veel inspiratie uit verschillende soorten filmmuziek,” geeft de zangeres aan. “Om mijn twee passies te combineren, staat mijn muziek in verbinding met de natuur. Een grote droom van mij is om mijn boodschap te verspreiden onder zoveel mogelijk mensen, om men zo te laten zien hoe mooi en belangrijk de natuur is en dat we deze samen moeten beschermen. Ook wil ik mensen in een andere sfeer, zeg maar mijn wereld brengen met mijn muziek. Ik wil ze het gevoel geven dat ze zich even op een andere planeet bevinden, waar de vreemdste dingen mogelijk zijn. Ik wil mensen graag triggeren om zich vaker los te koppelen van de realiteit en open te staan voor het binnenlaten van allerlei fantasieën en gedachten.”

Dat doet Celia van Onna uiteraard tijdens het schrijven en bij optredens deze manier van triggeren, maar ze komt ook met een nieuwtje waarbij haar optreden tijdens de Pinguin Radio Showcases wellicht handig van pas zou kunnen komen. “Ik kijk er erg naar uit om binnenkort een album of EP op te nemen en uit te brengen en zal dit ook gaan doen zodra ik de juiste mensen heb gevonden om mee samen te werken en de juiste muzikanten voor mijn begeleidingsband.” Platenmensen en muzikanten zijn een doelgroep die ze graag in de Drie Gezusters op 16 januari tegenkomt, maar ook voor het publiek heeft ze een boodschap die ze graag door wil geven. “Ik hoop tijdens mijn showcase mensen te inspireren en meer bewust te maken over hoe mooi en belangrijk de natuur is en hoe we deze moeten beschermen. Daarnaast wil ik mensen even loskoppelen van de realiteit en ze het gevoel geven dat ze even in een andere wereld zijn.” Een mooi streven van dit jonge talent dat bijvoorbeeld op het ‘No Boundaries Festival’ al stond en met haar stijl zeer geschikt lijkt voor de themafestivals met sprookjes en fantasie zoals deze toch ook veel worden georganiseerd in het Noorden.